Takaisin  
 
 

 

Mikä on suojauskortti?

Mitä jos haluan muokata suojattua osiota?

Miten suojauskortti toimii?

Laitteistovaatimukset

Miten asennus tehdään?

Miten suojauskortti poistetaan ja asennus puretaan?

Asennus ei käynnisty tai tietokone ei löydä suojauskorttia, mutta Windows löytää uuden verkkokortin.

Mitä asetusmuutoksia Windowsiin pitää tehdä suojauskortin vuoksi?

Mitä "Boot from LAN"-asetus tarkoittaa?

Voiko tietokoneen kiintolevyn varmuuskopioida ja palauttaa varmuuskopiosta?

Olen unohtanut tai hukannut supervisor-salasanan.

 


LENTEN REBORN - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

 

Mikä on suojauskortti?

Lenten Reborn -suojauskortti palauttaa kaikki käyttäjän kiintolevyllä muuttamat asetukset automaattisesti ennalleen. Normaalisti käyttäjät tekevät tietokoneisiin kaikenlaisia mielestään pieniä muutoksia, kuten vaihtavat värejä ja fontteja, siirtävät pikakuvakkeita parempiin paikkoihin tai nimeävät niitä uudelleen. Kun tarpeeksi moni käyttäjä tekee muutoksia tai asentaa ohjelmia, on Windows-järjestelmä ennen pitkää niin sekaisin, ettei se toimi kunnolla.

Suojauskortti on tietokoneen PCI/PCI-E -korttipaikkaan asennettava lisäkortti, joka tarkkailee kiintolevyä ja palauttaa kaikki käyttäjän muuttamat asetukset automaattisesti ennalleen, kun tietokone sammutetaan. Näin suojauskortti estää kiintolevyn sisällön korruptoitumisen.

 

Mitä jos haluan muokata suojattua osiota?

Muutosten tekemistä varten tietokone voidaan käynnistää salasanalla suojattuun ylläpitotilaan. Vain tässä tilassa tehdyt muutokset, kuten esim. ohjelma-asennukset, päivitykset tai verkkoasetusten muutokset jäävät voimaan. Kun ohjelmat on asennettu, tietokone tulee sammuttaa.

 

Miten suojauskortti toimii?

Lenten Reborn -suojauskortti ei vaadi samankokoista piilo-osiota kuin suojattu kiintolevyosio (eli partitio) paitsi Linux–järjestelmiä suojattaessa. Suojauskortti tarkkailee käyttäjän toimia ja kiintolevylle tekemiä muutoksia ja tallentaa levyllä olevalle piiloalueelle ainoastaan tiedon näistä käyttäjän tekemistä muutoksista. Tämä mahdollistaa systeemiosioon verrattuna erittäin pienen piiloalueen (200- 1000 Mt levykoosta riippuen).

Koska suojauskortti ohjaa ja tarkkailee suoraan kiintolevyä, eikä ole vain Windows-ohjelma, se toimii huomattavasti tehokkaammin ja luotettavammin. Jos esimerkiksi käyttäjä formatoi kiintolevyn, ei kiintolevy tosiasiassa tyhjene, vaikka kiintolevyn hakemistotiedot tyhjenevätkin. Tällaisen kiintolevyn formatointioperaation kumoaminen on siis erittäin helppoa. Jos taas käyttäjä asentaa kiintolevylle ohjelmia, nämä tallennetaan kiintolevyllä ennestään tyhjille alueille – ja näiden tiettyjen alueiden tyhjentäminen on yksinkertaista.

Suojauskortti on käytössä erittäin huomaamaton. Se ei häiritse tietokoneen käyttöä, eikä käytännössä hidasta sitä. Käyttäjän toimien tarkkailu vie kirjoitusoperaatioiden aikana vain n. 0,2-2 % prosessoritehosta, joten sitä ei käytännössä huomaa.

 

Laitteistovaatimukset

  • Pentium -tason prosessori
  • Vähintään 500 Mt vapaata kiintolevytilaa
  • 64 Mt keskusmuistia
  • Yksi vapaa PCI/PCI-E -korttipaikka
  • Värimonitori
  • Käyttöjärjestelmät: DOS, Win98, WinME, WinNT, Win2000, WinXP, Win2003Server, Vista, Windows 7, Linux
  • 64-bittiset Windows -käyttöjärjestelmät EIVÄT ole tuettuja.

    Linux käytössä suoja-osion tilavaatimus on 1/1 suojattavan osion kanssa. Instant Restore Mode ei ole Linux käytössä toiminnassa.

 

Miten asennus tehdään?

Mikäli käytetään pika-asennusta on ennen asennusta tarkistettava, että levyosiot eli partitiot ovat halutun mukaiset. Osioinnin muokkaukseen voidaan käyttää apuna esim. Partition Magic ohjelmistoa.

Pika-asennus (Express Installation)

Pika-asennus tukee Instant Restore -toimintoa (DOS ja kaikki Windowskäyttöjärjestelmät). Kaikki kovalevyllä ennen asennusta tallennettuna ollut data säilyy asennuksesta huolimatta. Oletusasetuksena asema C suojataan välittömällä palautuksella jokaisen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Pika-asennus voidaan suorittaa vain, mikäli kovalevylle on jo ennalta asennettu Windows-käyttöjärjestelmä. Järjestelmän palautuspuskuri sijoitetaan dynaamisesti piiloon C-osion alueelle.

Säilytä vain C-asema (Keep C Only)

Tämä asennus tukee kaiken aseman C alkuperäisdatan (FAT16/FAT32/NTFS) säilyttämistä. Loput osiot (D, E…) tuhoutuvat. Jäljelle jäävää tyhjää tilaa voidaan tarpeen mukaan jakaa uudelleen osioihin.

Mukautettu asennus (Custom Installation)

Mukautettu asennus tukee multi-boot- eli monikäynnistystoimintoja sisäänrakennetun FDISK -toiminnon avulla. Jopa neljäkymmentäkahdeksan eri käyttöjärjestelmää voidaan asentaa samalle kovalevylle (suositellaan vain kokeneille käyttäjille). Kullekin osiolle eli partitiolle voidaan asettaa halutut palautustoiminto- ja aikatauluasetukset. Järjestelmän palautuspuskuri sijoitetaan osioiden ulkopuolelle piilotetulle alueelle kiintolevyllä.

HUOMAUTUS!
Mikäli tehdään mukautettu asennus, kaikki tallennettuna ollut
data katoaa kovalevyä partitioitaessa (eli osioihin jaettaessa), koska osiot myös formatoidaan eli alustetaan ja tyhjennetään.

Asennus verkon kautta (SNCOPY)

SNCOPY on Reborn-kortin asennusohjelmaan sisäänrakennettu toiminto, joka mahdollistaa useiden tietokoneiden samanaikaisen kloonauksen lähiverkon avulla ilman muita ohjelmistoja.

HUOMAUTUS!
Tämä toiminto on sisäänrakennettu ainoastaan Reborn WOL-versioon. PCI-versiota käytettäessä tarvitaan erilliset Reborn LAN-ajurit ja yhteensopiva verkkokortti. Reborn PCI–standardiversiossa tämä vaihtoehto on ensiasennuksen yhteydessä näkymätön.

Tarkemmat asennusohjeet löytyvät suojauskorttien varsinaisista käyttöoppaista, joita voi ladata täältä.

 

Miten suojauskortti poistetaan ja asennus puretaan?

  1. Suorita asennusohjelma ajurilevykkeeltä (a:\install.exe) ylläpitotilassa.
  2. Valitse valikosta "Uninstall".
  3. Tietokone käynnistyy uudelleen.
  4. Paina käynnistysvalikossa aikaviiveen sisällä [F10]-näppäintä ja valitse "Uninstall".
  5. Sammuta tietokone.
  6. Irroita verkkovirtajohto, avaa tietokoneen kotelo ja poista suojauskortti PCI-korttipaikasta. Sulje kotelo ja kytke verkkovirtajohto. Suojauskortti ja sen kaikki toiminnot on nyt poistettu tietokoneesta.

HUOMAUTUS!
Järjestelmä palautuu alkuperäiseen suojauskortin asennusta edeltäneeseen tilaan, mikäli asennuksen yhteydessä valittiin pika-asennus (Express Installation).

VAROITUS!
Järjestelmän kovalevyn käyttöjärjestelmät sekä osiot kadotetaan
pysyvästi, mikäli asennuksen yhteydessä on valittu mukautettu asennus (Custom Installation) ja kaikki osiot on tehty suojauskorttia käyttäen. Mikäli kiintolevyllä oli ennen asennusta käyttöjärjestelmä C: -osiolla, ja mukautettu asennus on suoritettu käyttäen olemassa olevaa C: -osiota (Keep C only), tämä osio säilyy myös asennuksen purkamisen jälkeen. Muut levyosiot tuhoutuvat.

 

Asennus ei käynnisty tai tietokone ei löydä suojauskorttia käynnistysvaiheessa, mutta Windows löytää uuden verkkokortin?

Tietokoneen tulisi BIOS- ja kiintolevytekstien jälkeen löytää suojauskortti ja ilmoittaa sen laiteversio (katso kuva 15); seuraavaksi käynnistyy suojauskortin asennusvalikko. Mikäli suojauskortin asennusvalikko ei käynnisty automaattisesti, kun kortti on asennettu tietokoneeseen, tai asennusikkuna ilmoittaa esimerkiksi: ”NO HARD DISK, YOU CAN POWER OFF NOW!”, on tietokoneen BIOS -asetuksia tai suojauskortin laitemäärityksiä muokattava.

Suojauskortin laitemäärityksiä muokataan Hardware asetusvalikossa, joka voidaan avata painamalla [CTRL+H] -painikkeita tekstin: ”RESTORE CARD HARDWARE VERSION: MAX X.X” näkyessä heti tietokonetta käynnistettäessä.

HUOMAUTUS!
Valikko on oletuksena salasanasuojattu. Salasana on ”REBORNMAX”. Salasanaa voi vaihtaa kyseisessä valikossa.

Hardware-valikossa on eri moodeja (MODE1, MODE2, …, NORMAL ja DISABLE), joista tulee valita toimiva asetus. NORMAL vaihtoehto kokeilee vuoron perään eri moodeja.

Tietokoneen BIOS-asetuksia pitää mahdollisesti säätää siten, että se tukee käynnistysmahdollisuutta myös muualta kuin kiintolevyltä. Joissain tietokoneissa voidaan suojauskortti valita ensisijaiseksi käynnistysmediaksi BIOS-asetuksista (Boot priority tai muu vastaava).

 

Mitä asetusmuutoksia Windowsiin pitää tehdä suojauskortin vuoksi?

Suojauskortti tallettaa kaikki käyttäjän tekemät muutokset varjomuistiin, mutta myös Windows tekee "salaa" paljon muutoksia kiintolevylle käyttäjän pyytämättä, joka saattaa aiheuttaa puskurimuistin epänormaalin nopean tyhjenemisen.

Ensimmäisenä Windowsin oma palautuspistejärjestelmä kannattaa ottaa pois käytöstä – suojauskortti hoitaa tämän toiminnon.

Aina uusien ohjelmistojen asentamisen jälkeen kiintolevy kannattaa eheyttää, sillä tämä tehostaa palautusmekaniikan toimintaa.

Windows update -päivitysautomatiikka tulee laittaa asentoon ”Ilmoita uusista päivityksistä. Älä lataa tai asenna niitä puolestani.”, koska suojauskortti kuitenkin palauttaisi nämä asennukset ennalleen.

Noudata toimituksen mukana seuraavia kirjallisia ohjeita.

 

Mitä "Boot from Lan" -asetus tarkoittaa?

Boot from LAN tarkoittaa yleensä sitä, että tietokonetta ei käynnistetäkään paikalliselta levyltä vaan lähiverkon kautta palvelimella sijaitsevalla käyttöjärjestelmällä. Reborn-kortti uskottelee tietokoneen BIOS:ille olevansa verkkokortti, jonka kautta käynnistys tapahtuu. Näin Reborn-suojaus astuu voimaan jo ennen kuin tietokoneessa olevaa kiintolevyä tai mitään käyttöjärjestelmää on kertaakaan käytetty. Tällöin suojausta ei voi ohittaa esimerkiksi käynnistämällä tietokone käynnistyslevykkeellä. Asetus on eri BIOS-versioissa eriniminen, eikä sitä välttämättä ole lainkaan. Käynnistysjärjestys asetetaan tällöin järjestämällä käynnistyslaitteet prioriteettijärjestykseen.

 

Voiko tietokoneen kiintolevyn varmuuskopioida tai palauttaa
varmuuskopiosta?

Tietokoneen kiintolevyn, jossa on Reborn-suojaus, voi kloonata tai
varmuuskopioida ja sen voi palauttaa varmuuskopiosta. Kiintolevyn
varmuuskopioon tulevat tällöin mukaan myös levyn näkymättömät alueet. Siksi järjestelmän on palautettaessa oltava samanlainen, eli koneessa on edelleen oltava suojauskortti. Tietokoneen asennuksen voi myös monistaa toiseen samanlaiseen, suojauskortilliseen koneeseen.

Toinen vaihtoehto on purkaa suojauskortin asennus ja ottaa varmuuskopio ainoastaan yhdestä osiosta kerrallaan tai palauttaa vain tietty osio varmuuskopiosta. Tämän jälkeen suojauskortti asennetaan uudelleen.

 

Olen unohtanut tai hukannut supervisor-salasanan!

Ottakkaa yhteys tuotetukeemme (tuotetuki @ chjensen.fi) ja kertokaa suojauskorttinne versio. Lähetämme teille purkukoodin, jonka syötettyäsi saatte numerosarjan, jonka perusteella voimme selvittää salasanan.

 
     
  Y-tunnus: 0820816-4
Kaupparek.nro 506.860

Ch. Jensen Oy - Kolmionkatu 5 D 7, 33900 Tampere | puh. 020 - 747 90 60 | info @ chjensen.fi
Puhelujen hinnat: 8,21 snt/puhelu + 6,9 snt/min lankaverkosta, 8,21 snt/puhelu + 22,90 snt/min matkapuhelinverkosta