SANAKO LAB 100 OMINAISUUDET  
 

 

SANAKO LAB 100 OMINAISUUDET

Sanako Lab 100 laitteisto

Sanako Lab 100 järjestelmä koostuu opettajanyksiköstä
sekä oppilaspaikkojen käyttöpaneeleista.

 

Opettajanyksikkö sisältää seuraavat osat:

Sanako Lab 100 ohjelmisto
Opettajan tietokoneelle asennettava kielistudio-ohjelmisto,
jonka avulla järjestelmää ohjataan.

System Connection Unit (SCU)
Kytkin joka liittää oppilaspaikkojen käyttöpaneelit äänilähteisiin
sekä syöttää virran oppilaspaikkojen käyttöpaneeleille.

Media Storage Unit (MSU)
Linuxpalvelin joka toimii ohjelmapankkina äänitiedostoille.

Teacher User Audio Panel (UAP)
AD/DA-muunnin, johon opettajan kuulokkeet liitetään.

Program Source Interface (PSI)
AD-muunnin, joka liittää ulkoiset äänilähteet (esim. avokelanauhuri)
SCU-yksikköön.

 

LINKKI : Tutustu Sanako Lab 100 kytkentäkaavioon!

 

Oppilaspaikan varustus:

 

 

User Audio Panel (UAP)

Oppilaan käyttöpaneeli, johon oppilaan kuulokkeet liitetään. Yhteen paneeliin voidaan liittää kahdet kuulokkeet, joten yhden paneelin voi jakaa tarvittaessa kaksi oppilasta. Paneelista voi normaalien nauhuritoimintojen lisäksi säätää äänevoimakkuuden tasoa, merkitä kirjanmerkkejä ohjelmaraidan harjoitukseen ja osallistua erillisillä painikkeilla ns. oikein / väärin väittämien vastaukseen.

Oppilaspaikan käyttöpaneeli (UAP)  

 

Kielistudiotoiminnot

Perinteisessä kielistudiossa pitäisi olla mahdollisuus ainakin seuraaviin toimintoihin ja kielenopetusharjoitusmuotoihin:

  1. Oppilaat tulee voida eriyttää ryhmiin, jotka suorittavat eri harjoituksia. Lisätietoja löytyy Suomen kieltenopettajien liitolta (www.sukol.fi).

  2. Kuuntelu ja kuullunymmärtäminen, jokaisella oppilaalla mahdollisuus työskennellä ohjatusti
    tai omaan tahtiin, samaan oppilaspaikkaan voidaan kytkeä tarvittaessa kahdet kuulokkeet.

  3. Toisto mallin mukaan, materiaalin tauotus siirrettäessä, oppilaan tulee voida äänittää
    siirron tauon aikana ja siirron jälkeen mahdollisuus kuunnella tuotos ja työskennellä omaan tahtiin.

  4. Pari- ja ryhmäkeskustelutoiminnot, parikeskustelujen äänitys ja äänitteiden keräys (yksi tiedosto per pari).

  5. Puhekokeiden pitomahdollisuus, mahdollisuus kerätä oppilastuotokset digitaalisesti esimerkiksi cd-levylle.

  6. Mahdollisuus määritellä itseopiskelumateriaaliksi useita äänitiedostoja, joista oppilaat voivat itse valita haluamansa.

  7. Mahdollisuus koska tahansa kuunnella yksittäistä oppilasta tai oppilasparia ja keskustella hänen tai heidän kanssaan, minkään muun toiminnon siitä häiriintymättä.
  • Sanako Lab 100 kielistudiolla voit toteuttaa kaikki edellä mainitut toiminnot.

 

Äänen laatu, reaaliaikaisuus ja järjestelmän luotettavuus

Audiojärjestelmissä äänen laatua mitataan taajuusvasteella ja viiveellä. Digitaalisessa järjestelmässä, kuten Lab-100, taajuusvasteen määrää näytteenottotaajuus: taajuusvaste on aina puolet näytteenottotaajuudesta. Lab 100 järjestelmän näytteenottotaajuus on 32 kHz, jolla on mahdollista saavuttaa hyvälaatuinen ääni aina noin 15 kHz taajuuksiin asti. Koska kielistudioelektroniikka hoitaa äänensiirron digitaalisesti, ei äänen siirrossa ole lainkaan viivettä ja äänen laatu ei heikkene, vaikka siirtomatka olisi hyvinkin pitkä (jopa 500 m – studioon voidaankin kytkeä vaikka naapurihuoneessa olevia itseopiskelupaikkoja). Käyttämiemme kuulokemikrofonien taajuusvaste on 40–14.400 Hz (kuuloke) / 40–18.000 Hz (mikrofoni).

 

Analogisten ohjelmalähteiden kuten C-kasettinauhurin tai CD-soittimen integrointi

Vaikka äänitteet nykyään ovatkin valtaosin digitaalisessa muodossa CD-levyllä tai tiedostoina, on oppilaitoksissa usein vanhoilla kaseteilla tai jopa avokelanauhoilla vanhempaa materiaalia, jota yhä halutaan käyttää. Erilaisten ääniohjelmalähteiden kytkemisen tulee olla helppoa, eikä ohjelmalähteen valinnassa pitäisi tarvita ulkoisia kytkinlaitteita, vaan laitteiden tulisi olla ”integroitavissa” kielistudioon. Lab 100 kielistudioon voidaan liittää esimerkiksi avokelanauhuri, jolloin vanhaa nauhamateriaalia voidaan edelleen hyödyntää ja samalla materiaali saadaan digitoitua talteen.

 

Usean analogisen ohjelmalähteen samanaikainen käyttö

Lab-100 -järjestelmään voidaan yhtä A/D-adapteria (PSI-yksikkö) käyttäen kytkeä aina kaksi laitetta. Yksiköitä voidaan teoriassa asentaa vaikka kuinka monta, mutta Lab-100 -järjestelmässä voidaan kolmea (3) eri äänilähdettä käyttää samanaikaisesti esimerkiksi eri ryhmille. Kun Lab-100 -järjestelmällä käytetään kasetilta ns. analogista äänimateriaalia, järjestelmä digitoi ääntä sitä mukaa, kun ääniohjelma pyörii normaalinopeudella, ja lähettää sitä opiskelijoille – vanhasta materiaalista saa aina helposti nykyaikaisen digitaalisen kopion. Tietenkin myös digitaalisia tiedostoja voidaan lähettää oppilaille.

 

Kokonaistoimitus

Kielistudiojärjestelmä muodostaa osakomponenteistaan aina toimivan kokonaisuuden (kielistudio-ohjelmisto ja/tai kielistudioelektroniikka, kasetti/VHS/DVD/CD -ohjelmalähteet, kuulokemikrofonit, dataprojektori, tietokoneet, näytöt ja kalusteet). Järjestelmää hankittaessa kannattaa pohtia halutun kokoisten kokonaisuuksien hankkimista samalta toimittajalta, jotta voidaan varmistua eri komponenttien yhteensovittamisesta ja kokonaisvastuusta. Kokonaisuudelle on saatavissa sekä koulutus-, tuki-, huolto- että ylläpitopalvelut.

 
   
Y-tunnus: 0820816-4
Kaupparek.nro 506.860
Ch. Jensen Oy - Kolmionkatu 5 D 7, 33900 Tampere | puh. 020 - 747 90 60 | info @ chjensen.fi
Puhelujen hinnat: 8,21 snt/puhelu + 6,9 snt/min lankaverkosta, 8,21 snt/puhelu + 22,90 snt/min matkapuhelinverkosta